Pijem čisto vodo

Viri onesnaževanje vode

Voda je najpomembnejša življenjska spojina, saj je od nje odvisno življenje. Kjer ni vode, ni življenja.
Preberite več

Smrti zaradi onesnaženega zraka, vode ali zemlje vedno bolj pogoste

Zaradi posledic onesnaževanja je po vsem svetu od leta 2015 umrlo devet milijonov ljudi, skoraj vse žrtve so bile v državah tretjega sveta, kjer je onesnaževanje krivo kar za četrtino vseh smrti.
Preberite več

Pesticidi v pitni vodi

Izločena ali zavržena zdravila običajno končajo v talni vodi, ki jo nato vsi uporabljamo za pitje, kuhanje in pranje.
Preberite več

Nevarnost dizelskih izpustov

Izpušni plini iz dizelskih motorjev so mešanica plinov, par, tekočin, aerosolov in delcev, ki nastanejo med izgorevanjem dizelskega goriva. Izpušni plini dizelskega goriva lahko vsebujejo 10-krat več sajastih delcev, kot bencinski izpušni plini, mešanica pa vsebuje tudi veliko rakotvornih snovi.
Preberite več

Gospodinjstva kot vir onesnaževanja okolja

Večina kemikalij, ki jih uporabljamo doma, lahko povzroči skrb vzbujajoče škodljive učinke. Veliko jih je okolje onesnažilo že v postopku proizvodnje, še preden smo jih sploh uporabili. Že proizvodnja izdelkov, ki vsebujejo kemikalije, povzroča onesnaževanje tako vode kot zraka. 
Preberite več

Poznate izraz hidrosfera?

Z izrazom hidrosfera razumemo vso vodo na našem planetu: na zemlji, pod njo in v zraku. Hidrosfera so oceani in morja (daleč največji del vode na planetu – 97 odstotkov), pa tudi reke in jezera, potoki, podzemne vode in ledeniki.
Preberite več

Ima voda spomin

Še do nedavna so znanstveniki menili, da je mogoče vse skrivnosti vode razložiti z njeno kemično formulo in da voda v svoji osnovi ni nič več kot molekula vodika in kisika. V novejšem času pa se vse bolj krepijo spoznanja o številnih drugih lastnostih vode.
Preberite več

Kje porabimo največ vode?

Med ključnimi porabniki vode v gospodinjstvih so kopanje, tuširanje, WC, priprava hrane, zalivanje, pranje oblačil, umivanje zob, umivanje rok, pomivanje posode in pitje. Med celinami so velike razlike v porabi vode na prebivalca.
Preberite več

Padavinam s pH vrednostjo pod 5,6 pravimo kisli dež

Dež je najpogostejša oblika padavin in del kroženja vode, v katerem se kondenzirana vlaga iz oblakov spet vrne nazaj na zemljo. Glede na trajanje in jakost padavin stroka loči nevihto, močan dež, tornado in monsun.
Preberite več

Voda v človeškem telesu

Znano je, da mora odrasel človek popiti vsaj 2 litra vode dnevno, da se tako obnovi tekočina, ki jo izgubljamo z dihanjem in potenjem. Človeško telo je pravzaprav v več kot 70 odstotkih zgrajeno iz vode. Največ vode je v krvi.
Preberite več

Kozarec vode namesto jutranje kave

Po podatkih revije Man's Health se veča delež moških, ki jutra ne začenjajo s kavo, pač pa s kozarcem vode. Prav jutranja dehidracija namreč najbolj vpliva na mentalno kondicijo in razpoloženje. 
Preberite več
Sprejmite

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Več o tem...