POGOSTA VPRAŠANJA IN SPLOŠNA NAVODILA ZA UPORABO:

Splošna navodila za uporabo filtrov in filtrirnih sistemov:

• Izdelek uporabljajte skladno z navodili in predpisi.
• Filter oziroma filtrirni sistem mora biti zaščiten pred virom svetlobe. Direktno pod virom svetlobe lahko namestite le modele z barvnim loncem.
• Filter oziroma filtrirni sistem ustrezno zavarujte pred mehanskimi poškodbami.
• Filtra oziroma filtrirnega sistema NE uporabljajte za stisnjen zrak ali plin.
• Upoštevajte delovne pogoje, ki so navedeni na nalepki oziroma v navodilih za uporabo.
• V primeru, da tlak preseže dovoljeno vrednost, filter oziroma filtrirni sistem zaščitite z regulatorjem tlaka.
• Filter oziroma filtrirni sistem ne sme biti izpostavljen ekstremnim temperaturam. Najnižja delovna temperatura naj ne bo nižja od 4 °C in najvišja naj ne presega 45 °C.
• Filter oziroma filtrirni sistem zaščitite pred povratnim tokom tople vode z nepovratnim ventilom.
• Za filtriranje tople vode (do 80 °C) uporabljajte filtre oziroma filtrirne sisteme, ki imajo oznako »HOT«.
• Za odstranjevanje vodnega kamna iz pitne vode uporabljajte samo modele »Dosaprop«.

Instalacija
• Pred vgradnjo filtra oziroma filtrirnega sistema se prepričajte, da je vodovodni sistem vzpostavljen skladno z vsemi veljavnimi predpisi.
• Zaprite pipo za vodo.
• Sledite navodilom, prikazanim na skici, ki je priložena izdelku.
• S pomočjo zidnih nosilcev preprečite napetost.
• Dovod priključite na strani, ki je označena z »IN« in odvod na strani z oznako »OUT«.
• Za priključitev na cevi uporabite samo cilindrične priključke (BSP) in uporabite gibljive cevi.
• Za zatesnitev spojev uporabite teflonski trak.
• Priporočamo vgradnjo v obvodnem sistemu – bypass.
• Po instalaciji pustite vodo teči nekaj (pet) minut, šele nato vodo uporabite.

Vzdrževanje
• Napravo redno vzdržujte. Očistite jo zunaj – z vodo in mehko gobico ter redno menjajte filtrirne vložke (glede na tip vložka oziroma filtrirnega sistema). Vložek operite ali zamenjajte skladno z navodili, zapisanimi v navodilih za zamenjavo vložkov.
• Pred odpiranjem vode zaprite pipo za vodo in sprostite tlak iz narave tako, da odvijete odzračevalni ventil na glavi.
• Z iglo občasno očistite šobo na notranji strani glave dozirnega sistema »Dosaprop«.
• Če naprave dalj časa ne uporabljate, odstranite vložek ali polifosfatno polnilo. Ko želite napravo spet uporabljati, uporabite nov vložek ali novo polifosfatno polnilo.
• Po vzdrževalnih posegih pustite vodo teči 5 minut, šele nato jo uporabite.
Podatke za standardne filtrirne vložke boste našli na nalepki na plastični embalaži vložka. Nalepko shranite ali si podatke zabeležite in shranite, da boste imeli podatek, kateri tip vložka ustreza vašemu filtrirnemu sistemu.
Vse navedene učinkovine veljajo za 10˝ visoke vložke. Kot življenjska doba je mišljeno povprečno trajanje, odvisna pa je od vrste naprave, pretoka in kakovosti vode. Naprave ne uporabljajte za filtriranje pitne vode, če voda iz omrežja ni primerna za pitje. Pri odstranjevanju rabljenih filtrirnih vložkov upoštevajte vse veljavne predpise.

Garancija
Proizvajalec je dolžan zagotoviti garancijo za brezhibno delovanje kupljenega blaga. To lahko kupec uveljavlja neposredno pri proizvajalcu ali njegovem pooblaščenem servisu. Garancijski pogoji so sestavni del vsakega izdelka. Ob upoštevanju pogojev uporabe lahko kupec uveljavlja garancijo. Nalepka oziroma garancijski list naj ostane v zavojčku, saj omogoča identificiranje izdelka.

V državah članicah EU velja garancija v skladu s predpisi Evropske gospodarske zbornice 85/374, to je 12 mesecev od datuma nakupa, dokazljivega z računom. Zahteve po povračilu škode morajo biti posredovane v pisni obliki. Navesti je treba datum in kraj nakupa, navesti izdelek, za katerega želite uveljavljati garancijo in posredovati izdelek v pregled ter dokazati vzročno povezavo med izdelkom in škodo.

Garancijsko popravilo je proizvajalec dolžan opraviti v roku 45 delovnih  dni od prejema blaga, v nasprotnem primeru je kupec upravičen do zamenjave artikla z drugim, enakovrednim artiklom.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI:

1. Zakaj potrebujem filter?

Dejstvo je, da je tudi pitna voda v Sloveniji vse bolj oporečna, prav zato je pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje in uporabljamo čim bolj čisto vodo. Zakaj bi se soočali s problemom vodnega kamna, nezaželenimi mehanskimi delci, previsoko vsebnostjo klora in drugih škodljivih kemijskih elementov ali celo virusi in bakterijami v vodi, če vse to lahko preprečimo z uporabo vodnega filtra? 

2. Se pri vgradnji filtra zmanjša pretok vode?

Zaradi vgradnje filtrirnih sistemov se tlak zniža minimalno za 0,1 – 0,5 bar-a. Padec tlaka je odvisen od višine vstopnega tlaka in tipa filtrirnega sistema.

3. Kako montiram filter oziroma filtrirni sistem?
Filter lahko montirate sami, saj so vsem izdelkom priložena navodila za montažo. Če montaže niste vešči ali bi raje videli, da to opravi strokovnjak, vam z veseljem pomagamo. Vse kar morate storiti je, da nas o tem obvestite po e-pošti in z veseljem vam bomo pomagali.

4. Kako pogosto je treba zamenjati filter?
Vložke je priporočljivo menjati glede na priporočilo proizvajalca, razlike nastanejo pri pogostnosti uporabe oziroma vrsti vložka. 

5. Voda iz pipe smrdi po kloru. Kakšen filter mi priporočate?
Za stanovanje vam priporočamo podpultni filter – Bravo 20, ki vsebuje dva filtra.
Prvi filtrirni vložek je mehanski s prepustnostjo 5mcr. Namenjen je zaščiti proti mulju, raznim usedlinam, pesku, rji in proti vsem trdnim delcem, ki so večji od 5 mcr.
Drugi filtrirni vložek je iz aktivnega oglja in je namenjen proti kloru, pesticidom, insekticidom, izboljša vonj in okus vode in zadrži vse trdne delce, ki so večji od 0,3 mcr.
V stanovanjski hiši si lahko vgradite filter neposredno pri vstopu vode v objekt. Predlagamo vam lahko dvojni ali trojni hišni filter EKO – TRIPLEX.

6. Ali lahko filter montiram tudi na obstoječo pipo?
Filter lahko montirate tudi na obstoječo pipo, odvisno je, kakšna je obstoječa instalacija.

7. Kateri filter mi priporočate za uporabo v štiričlanskem gospodinjstvu?
Za stanovanja, kot tudi za večje stanovanjske objekte, so najbolj primerni sistemi, ki jih lahko vgradimo ob vstopu vode v stanovanje oziroma stanovanjsko hišo. V nasprotnem primeru moramo filter vgraditi v kopalnico, kuhinjo, ... Vse je namreč odvisno od vrste stanovanjskega objekta.
Za stanovanjsko hišo vam tako predlagamo dvojni ali trojni filter za vodo EKO-DUPLEX ali EKO-TRIPLEX, ki vam na vhodu v stanovanjski objekt pomaga odpraviti težave z oporečno pito vodo.  

8. Kako je z razvojem bakterij v filtru, če ga nekaj časa ne uporabljamo?
Bakterije, ki jih je filter zadržal, ostanejo na filtru, zato priporočamo redno menjavo filtra po navodilu proizvajalca (tabela menjav - točka 4.).

9. Imamo precej trdo vodo. Ali obstaja filter za mehčanje vode?
Pri zelo trdi vodi vam priporočamo uporabo magnetnega nevtralizatorja ali mehčalca vode. Vgradite ga neposredno za vodni števec. Z njegovo pomočjo dosežemo, da dobijo snovi vodnega kamna in drugi trdni delci v vodi želeno strukturo za izločanje. Deluje brez škodljivih posledic in sprememb v kemični sestavi vode. Izločevalec lahko uporabljamo tudi kot mehanski filter. Naprava izloči vse mehanske delce, večje od 5 mcr in je 75 odstotno učinkovita.
Lestvica trdote vode:
Trdota vode - opis    
0 – 4 °dH - zelo mehka voda / destilirana voda
4 – 8 °dH - mehka voda / deževnica
8 – 18 °dH - srednje trda voda / večina vodovodnih vod
18 – 30 °dH - trda voda    
nad 30°dH - zelo trda voda    

10. Ali obstaja nevarnost izlitja vode iz filtra?

Vsi filtri in naprave so testirani, tako da ob pravilni strokovni montaži in uporabi ne more priti do izlitja vode iz sistema.

11. Na pipi se nam nabere ogromno vodnega kamna. Kakšen filter priporočate, da bi ga vsaj omejili, če ne že povsem odpravili?
Če imate stanovanjsko hišo, potem lahko pri vhodu v sistem vgradite magnetni nevtralizator in boste s tem rešili problem za celoten stanovanjski objekt.
Naslednja opcija je, da namesto nevtralizatorja vgradite dvojni ali trojni hišni filter in s tem poleg zaščite proti kloru in pesticidom rešite tudi problem trde vode.
Opozoriti vas moramo, da je vsak stanovanjski objekt oziroma stanovanje drugačno in zato zahteva posamezno obravnavo. Univerzalne zaščite ni.

12. Kaj pa zaščita pralnega stroja pred vodnim kamnom?
Pralni stroj najbolj in učinkovito zaščitite z DOSAL-om, mehčalcem za pralni in pomivalni stroj. Z montažo omenjenega mehčalca privarčujete pri energiji in mehčalcu.

13. Imamo počitniško prikolico. Kakšen filter priporočate, da bomo tudi na dopustu pil čisto, neoporečno vodo.
- Sistem, ki vam bo zagotovil celovito zaščito vode, je Bravo DP aquastopdirekt – trojni filtrirni sistem za mikrobiološko zaščito vode. Vgradite ga pod kuhinjsko korito. Filter vam zagotavlja vodo brez trdnih delcev (mulja, peska, opilkov, rje), ki so večji od 5 mcr, zaščito proti kloru, pesticidom, insekticidom, izboljša vonj in okus vode ter vam hkrati zagotavlja mikrobiološko zaščito (ščiti pred bakterijami, kot so E.coli, Salmonella, V. Cholerae, Legionella) ter hkrati zadrži vse trdne delce v vodi, ki so večji od 0,15 mcr. Uporabite ga lahko na jahtah, v avtodomih, počitniških hišicah.

- In-line filter Aquastop z nameščenim filter vložkom CA-SE-HF 0,15 mcr. za mikrobiološko zaščito. Ta filter je izdelan za pripravo kakovostne, mikrobiološko neoporečne čiste pitne vode za neposrednega uporabnika. Tanek in prostorsko varčen komplet z lahko nastavljivo opremo poskrbi, da varujemo okolje pred plastičnimi odpadki. Uporabite ga lahko na jahtah, v avtodomih, počitniških hišicah.

- Predlagali bi vam nadpultni čistilnik vode z vložkom Depural, ki se ga s pomočjo gibljive cevi namesti na že obstoječo kuhinjsko pipo. Možna je vgradnja različnih tipov vložkov filtra, kar je odvisno od onesnaženosti vode.
- Vgradite lahko tudi Siroflex, pipni filter za vodo, katerega namen uporabe je zaščita proti kloru, izboljša vonj in okus vode, zaščiti pred mehanskimi delci v vodi.

- Za čisto vodo tudi za prhanje pa lahko vgradite filter za tuš, ki vodo prav tako očisti in vas zaščiti pred pesticidi, insekticidi, klorom, trdnimi delci, hkrati pa se izboljša vonj in okus vode.

14. Sin ima zelo občutljivo kožo. Kakšno zaščito oziroma kakšen filter nam priporočate za kopalnico?
Pri rešitvi samo za kopalnico bi vam predlagali vgradnjo vodnega filtra za prho. Izbirate lahko med filtrom - ročko za prho HF – 0,15 mcr z mikrofiltrirno membrano za filtriranje Legionelle in pa filtrom za tuš 0,10 mcr. Oba izdelka zagotavljata boljšo kakovost pitne vode, saj iz nje odstranita pesticide, insekticide, klor, trdne delce, izboljšata vonj in okus vode. Dodatno vam filter ročka za prho s pomočjo vgrajene mikrofiltrirne membrane odstrani tudi Legionello.

15. Kupili smo nov bojler. Glede na to, da imamo precej trdo vodo, bi ga želeli zaščititi. Kateri filter – mehčalec vode nam svetujete?
Pred bojler vgradite magnetni nevtralizator, ki bo odstranil do 75 odstotkov vodnega kamna in tako podaljšal življenjsko dobo vašega bojlerja.

Če na svoje vprašanje niste našli odgovora, nam pišite.


Sprejmite

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Več o tem...